Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Π.Α.Σ.Κ.
Ομάδα Εργασίας Νηπιαγωγών
Πληροφορίες : Βέτα Κορωναίου (6947832272)


Το παραμύθι της «υποχρεωτικής» προσχολικής εκπαίδευσης

Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη……και το παραμύθι αρχίζει!


Μια φορά κι έναν καιρό ο «καλός» Υπουργός παιδείας με τον περίφημο νόμο 3518 έκανε υποχρεωτική την προσχολική εκπαίδευση.
Πόση χαρά και ανακούφιση για όλους εμάς !Η μεγάλη απεργία των εκπαιδευτικών τερματίζεται με μια μικρή νίκη .Τουλάχιστον με το μέτρο αυτό ικανοποιήθηκε ένα πολύχρονο αίτημα των νηπιαγωγών.
Καταξίωση ,δικαίωση ,ελπίδα, όραμα …..για ένα αξιοπρεπές , σύγχρονο νηπιαγωγείο μια προσχολική εκπαίδευση που δικαιούται να έχει κάθε παιδί και είναι υποχρεωμένο να παρέχει το κράτος!

Ο χρόνος κυλάει …και εμείς περιμένουμε ….τα απαραίτητα μέτρα για τη δημιουργία υποδομών ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Κανένα μέτρο όμως κανένας σχεδιασμός αντίθετα μειώνονται οι διορισμοί των νηπιαγωγών στο μισό!
Το όραμα ενός αναβαθμισμένου δημόσιου νηπιαγωγείου τινάζεται στον αέρα!
Το Υπουργείο εκδίδει απόφαση Φ.6/50654/Γ16 5 2009 με την οποία δίνεται η δυνατότητα στα νήπια να εγγραφούν στην πρώτη δημοτικού χωρίς να απαιτείται ως δικαιολογητικό εγγραφής η βεβαίωση φοίτησης στο νηπιαγωγείο με την υπόσχεση ότι το μέτρο θα ισχύσει για μόνο και μία χρονιά.
Δυστυχώς δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές μια νέα εγκύκλιος επιτρέπει για μια ακόμη χρονιά την εγγραφή των νηπίων χωρίς πιστοποιητικό παρακολούθησης από το νηπιαγωγείο. Το δημόσιο νηπιαγωγείο απαξιώνεται για μια ακόμη φορά !
Η δημόσια εκπαίδευση λαβώνεται ανεπανόρθωτα με νέα τροπολογία ,την 683/14-4-09 με την οποία καταργούνται τα κριτήρια καταλληλότητας στην ίδρυση ιδιωτικών παιδικών σταθμών και όλοι οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί παίρνουν άδεια!
Πριμοδοτείται έτσι η ιδιωτική εκπαίδευση αφου τα δημόσια νηπιαγωγεία δεν αρκούν για να καλύψουν τον αριθμό των παιδιών.
Μια κοινωνία που εξισώνει την ιδιωτικοποίηση με σκοπό το κέρδος με τη δημοκρατία ,είναι μια κοινωνία σε σύγχιση!
Μια τέτοια κοινωνία όπως πολύ εύστοχα αναφέρει ο Freire, που πιστεύει ότι η ποιότητα ,η παραγωγικότητα ,η ειλικρίνεια και η ικανότητα είναι δυνατό να επιτευχθούν μόνο μέσα από την επικερδή ιδιωτικοποίηση ,είναι μια κοινωνία που φανερώνει πνευματική και ηθική χρεωκοπία!
Η «μεταρρύθμιση » που οραματιστήκαμε αποδείχτηκε πορεία στο κενό και η ελπίδα για ένα σύγχρονο νηπιαγωγείο έσβησε μέσα στην αδιαφορία και την προχειρότητα της κυβερνητικής πολιτικής!
Κανένα ουσιαστικό μέτρο ,κανένας σχεδιασμός δεν συνόδεψε την απόφαση για υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση .
Το 70% των νηπιαγωγείων στεγάζεται σε ακατάλληλα κτίρια ,μαγαζιά και οι νηπιαγωγοί καλούνται να εφαρμόσουν νέα προγράμματα σε ομάδες 25 παιδιών !
Η Ευρωπαική ένωση τονίζει την αναγκαιότητα της ενίσχυσης της προσχολικής εκπαίδευσης και καλεί τα μέλη της να επενδύσουν σ’αυτή θεωρώντας ότι έτσι μπορεί να θεμελιωθεί ολόκληρη η εκπαίδευση ,να αναβαθμιστεί το γενικότερο επίπεδο δεξιοτήτων και να ενισχυθεί η ισότητα του εκπαιδευτικού συστήματος.
Εμείς στην Ελλάδα…….αγωνιζόμαστε να καταστρέψουμε και την ελπίδα ακόμα για ένα σύγχρονο δημόσιο σχολείο!
Η μάθηση και η αναζήτηση αποτελούν μέρος του τρόπου ύπαρξης μας στον κόσμο.
Το δικό μας παραμύθι δεν έχει τελειώσει !
Εμείς οι νηπιαγωγοί που πιστεύουμε στον όμορφο κόσμο των παραμυθιών θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να δώσουμε στο παραμύθι μας το τέλος που οραματιστήκαμε παρά τους δράκους και τα τέρατα που σίγ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου