Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΟΜΑΔΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ




 ΟΜΑΔΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ


Σημεία των καιρών….


Αποτελεί πλέον κοινοτυπία η διαπίστωση ότι οι σχολικές τάξεις γίνονται ολοένα και περισσότερο ανομοιογενείς με μαθητές διαφορετικών ικανοτήτων, αναγκών και ενδιαφερόντων μια και ένας μεγάλος αριθμός μαθητών προέρχεται από διαφορετικά κοινωνικά, πολιτισμικά και εθνικά περιβάλλοντα.


Η Εκπαίδευση σεβόμενη το κάθε παιδί και το δικαίωμα του στη γνώση έχει αλλάξει προσανατολισμούς και υπερασπίζεται την εξάλειψη των ανισοτήτων.
Ο σεβασμός του κάθε συνανθρώπου ανεξάρτητα από την φυλετική και εθνική του προέλευση, τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και τις πολιτιστικές του καταβολές αποτελεί βασικό πυρήνα στην εκπόνηση προγραμμάτων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Η διαπολιτισμική εκπαίδευση αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της αρμονικής και ειρηνικής συμβίωσης στον ίδιο κοινωνικό χώρο ατόμων με διαφορετικά ήθη και έθιμα, παραδόσεις και τρόπο ζωής για να καταπολεμηθούν οι διάφορες προκαταλήψεις και να αντιμετωπιστεί η ξενοφοβία και ο ρατσισμός. 
Όσον αφορά τη διαπολιτισμική αγωγή στο σχολείο κατά την εκπαιδευτική πράξη, υπάρχουν συγκεκριμένοι μέθοδοι διδασκαλίας, αλλά και αναλυτικά προγράμματα για τους εκπαιδευτικούς.
Η εφαρμογή διαπολιτισμικού προγράμματος στο νηπιαγωγείο αποτελεί μια εκπαιδευτική διαδικασία που έχει εποπτεία και νομιμότητα αφού η διδασκαλία γίνεται με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας.
Με βάση αυτά που προαναφέρθηκαν καταγγέλλουμε τον απαράδεκτο διασυρμό της νηπιαγωγού στη Λευκάδα που μετά από ανώνυμη καταγγελία θα περάσει ΕΔΕ γιατί εφάρμοσε το πρόγραμμα σπουδών του νηπιαγωγείου . Αλίμονο αν καταργήσουμε τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου , την επιστημονική τεκμηρίωση των προγραμμάτων και θυσιάσουμε ικανούς εκπαιδευτικούς που ξέρουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους στο όνομα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.
Σε περιόδους αβεβαιότητας και ανακατατάξεων, όπως αυτή που διανύουμε ενεργοποιούνται προκαταλήψεις και τάσεις απαξίωσης σε πρόσωπα, θεσμούς και φορείς. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει και να επικρατήσουν!!!
Είναι αναγκαίο τα απωθημένα, οι προκαταλήψεις και οι φόβοι , που πιθανά όλοι μας να έχουμε να εκλογικεύονται και να κατευνάζονται μέσα από την κριτική σκέψη.
Θα είμαστε στο πλευρό της νηπιαγωγού που διώκεται υπερασπίζοντας τη λειτουργία του ελεύθερου και δημοκρατικού σχολείου …..για όλα τα παιδιά, δημιουργώντας ελπίδες για ένα καλύτερο (ομορφότερο) μέλλον !!!






Για την ομάδα νηπιαγωγών


Βέτα Κορωναίου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου